top of page
logo seksisme spel.png
Het proces

Werken met frame innovation

Archeologie: 

Tijdens de archeologie fase zijn onze pijnpunten bevestigd. Er zijn wereldwijd verhalen te vinden over verschillende vormen van seksisme. Het is een visuele cirkel van een systeem dat zichzelf in stand houd. 

Paradox: 

Context:

Opzoek naar passende thema's hebben we met externe partijen gepraat over de associaties die jij hebt bij het woord seksisme. Met die verzameling aan associaties zijn wij de woorden gaan groeperen en om er een hoofd thema aan te koppelen. Die hoofd thema's hebben we weer verder ontleed in de vorm van een woord web. 

Hier onder is te zien hoe we onderzoek hebben gedaan in het veld. We hebben aan willekeurige mensen gevraagd om de route te tekenen die zij zouden lopen om van A naar B te komen. Ook hebben we aan mensen gevraagd waar ze zich veilig voelen. Het viel ons op dat er een verschil was hoe mannen en vrouwen de vraag interpreteerde. Vrouwen waren zich meer bewust over de onveiligheid op straat door onder andere straat intimidatie. Daarnaast hebben we gesproken met een zelfverdedigingsleraar die ons leerde dat nieuwsgierigheid cruciaal is om elkaar te leren kennen en te begrijpen. Nieuwsgierigheid staat voor oprechte belangstelling zonder oordeel of schaamte.

Thema:

Tijdens de deframing zijn we er achter gekomen dat traditie en negatieve gevoelens beter vervangen konden worden door sociale druk en vernedering vanwege de overeenkomst in ons onderzoek en ons onderwerp.

Frame:

Interventie: De mensentuin

Om onze theorieën te controleren hebben we verschillende interventies bedacht waar onder ook de mensen tuin. In de mensen tuin stelde ik en Salina ons tentoon als de mens. Buitenstanders kwamen ons observeren en beschreven wat ze opvielen. Ook de tentoongestelde mens reflecteerde terug op de gebeurtenis. Hierdoor konden we concluderen dat er ongemak en afstand werd ervaren tussen de tentoongestelde en de observeerder. 

Onderzoek: dierenverblijf

Ook zijn we onderzoek gaan doen in dierenverblijven. Het liefst waren we natuurlijk naar de dierentuin gegaan maar vanwege covid-19 was dat helaas niet mogelijk. Wel hebben we met een dierentuin medewerker gepraat waardoor we op belangrijke inzichten kwamen. Vanwege privacy redenen mogen we echter geen beeld- en audio materiaal tonen. Belangrijke inzichten waren onder anderen dat dieren die zich niet fijn en veilig voelde in hun omgeving ongewenst gedrag vertonen. Eenmaal dat gedag aangeleerd was het moeilijk om daar van af te komen. Hoe het dier geholpen kon worden was om te kijken naar de situatie en het hok/verblijf aanpassen waar nodig. Conclusie: als het hok niet naar wens was werd er ongewenst gedrag vertoond.

Interventie: veilig/onveilig foto's

Daarnaast hebben we aan mensen in de omgeving gevraagd foto's te maken van voor jou onveilige en veilige situaties. Hieruit konden we concluderen dat mensen zich veilig voelen bij vrienden en bij bekende plekken zoals thuis. Onveilige situaties waren donkere openbare plekken. 

Toekomst:

Een van de ideeën die we hebben uit getest was onder andere het landelijk aangifteformulier onveilige straten. Op verschillende plekken in Utrecht hebben we bovenstaande brief in de brievenbus gegooid. Via de scan code was er een enquête in te vullen met vragen over dit systeem. Helaas waren er maar weinig reacties op gekomen en viel er geen conclusie uit te halen. Wel hebben we gebeld met gemeente Utrecht om dit idee te bespreken waaruit bleek dat een soort gelijk idee al in werking is gezet.

Oplossingsrichting: Het seksisme spel

Na meerdere keren gesproken te hebben met externe professionals over ons onderwerp en onze frames zoals hier beneden te zien is hebben we veilige omgeving, nieuwsgierigheid en spel als hoofd onderdelen gemaakt van onze oplossingsrichting.

We wilde een spel maken waarbij je met teamwork het huidige systeem blootlegt. Het seksisme spel.

Deze oplossingsrichting hebben we besproken met een professioneel spellenmaker. Hij heeft ons geholpen om het spel werkend en spannend te maken. We waren er ons van bewust dat dit geen gezellig familie spelletje is daarom hebben we ook gesproken met een maatschappij leraar. Deze leraar heeft bevestigt dat er op school nog te weinig aandacht gegeven word aan dit onderwerp maar dat hij wel ruimte ziet om dit spel te introduceren in een werkweek. (Een werkweek is een week waarbij ze een week lang een onderwerp bespreken.)

bottom of page